Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se útočí v Turecku? Důvodů je několik

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara – Včera Tureckem opět otřásly teroristické útoky, tentokrát na mezinárodním letišti v Istanbulu. Jde ale jen o další z řady teroristických útoků v této zemi. Americký deník TIME uvádí důvody, proč se z Turecka stala takto nebezpečná země.

Syrský konflikt

Prvním důvodem je konflikt v Sýrii. Deník podotýká, že brzy poté, co syrská vláda tvrdě potlačila protesty v rámci arabského jara v roce 2011, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tehdy z role premiéra vyzval syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení a srovnal jeho režim s nacistickým Německem.

Konflikt se ale táhne již pátý rok a v jeho průběhu roste počet ozbrojených skupin. Turecko se Sýrií sdílí asi 800 km dlouhou hranici, což způsobuje značné bezpečnostní problémy. Turecko také čelí obvinění, že umožnilo zahraničním bojovníkům přecházet hranici do Sýrie, aby se zde připojili k teroristickým skupinám, jako je například Islámský stát (IS). Ze Sýrie do Turecka naopak proudí obrovské množství uprchlíků.

Kurdové a IS

Dalším bezpečnostním problémem je pro Turecko povstání Kurdů, kteří žijí na východě Turecka a v částech Sýrie, Iráku a Íránu. Turecko odmítá spolupráci Západu a Ruska s kurdskými rebely, ti ale tvrdí, že se tím Turecko staví na stranu teroristů z IS, proti kterým rebelové bojují.

Právě IS je dalším obrovským problémem pro Turecko, což dokazuje i včerejší útok, který je této skupině připisován. Deník ale upozorňuje, že krom včerejší tragédie za poslední rok proběhlo mnoho podobných útoků po celém Turecku, při kterých celkem zemřely stovky lidí.

Geopolitika

Ačkoliv vláda z útoků často obviňuje kurdské skupiny, sama uznává, že za některé z nich je zodpovědný i IS. Ten se přitom podle expertů už v minulosti ke svým útokům na území Turecka nehlásil.

Poslední hlavní bezpečnostní problém pak pro Turecko podle deníku představuje geopolitická situace země. Útoky přišly jen několik dní poté, co Turecko oznámilo narovnání svých vztahů s Izraelí. K rozmražení došlo také v rámci turecko-ruských vztahů. Někteří se proto domnívají, že útok na letišti mohl být reakcí právě na tuto situaci.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy