reklama

Gladdingová varuje, že podmínky v uprchlických táborech jsou pro rodiny s dětmi extrémně náročné. Jde například o extrémně horké počasí, kdy teplota v táborech dosahuje až 45 stupňů Celsia. Mnoho lidí také sdílí malé stany a všude je tolik lidí, že je téměř nemožné najít klidné a tiché místo.

Děti navíc nemají ani dostatek oblečení. Podle Gladinggové má většina dětí pouze jedno oblečení – často tak musí například v létě nosit zimní oblečení, protože jiné nemají.

Obrovským nepřítelem uprchlických dětí je pak podle ní nuda. „V Libanonu jich je ve škole jen velmi málo, protože zůstaly pozadu a cena dopravy a učebnic je příliš vysoká," varuje. Pokud se již děti do školy dostanou, často je šikanují mladší spolužáci, protože nemají takové znalosti.

Upozorňuje, že je za těchto podmínek velmi náročná i jakákoliv výchova dětí, protože rodiče nemají, co by dětem mohli nabídnout, ani jim nemají čím pohrozit.

Místní rodiny tak podle ní mohou být vděčné jen za to, že jsou stále naživu. Jejich největší nadějí je, že v jejich domovině zavládne mír, takže se budou moci vrátit domů. Do té doby je ale podle ní nutné, aby bylo dětem zajištěno především vzdělání. „Tyto děti budou pomáhat znovu vybudovat Sýrii, až válka jednou skončí. Musí být připravené," dodává.