reklama

Složitá situace v Sýrii

V jádru sporů stojí zdánlivě jednoduchý problém – obě mocnosti bojují proti teroristické skupině Islámský stát, Rusko ale podporuje syrskou vládu, zatímco Spojené státy podporují rebelské skupiny, které bojují jak proti IS, tak proti syrské vládě.

Jak server podotýká, zde tak neplatí známé přísloví, že nepřítel tvého nepřítele je tvým přítelem. Když například syrská armáda za podpory Ruska dobyla historické město Palmýra, pro Spojené státy šlo o důvod k oslavám, protože zde byl poražen Islámský stát, zároveň to ale znamenalo jistou prohru, protože tak syrské vládní jednotky získaly na síle.

Celou situaci dále komplikuje fakt, že obě země mají znepřátelené spojence – Spojené státy jsou spojenci Saúdské Arábie, zatímco Rusko s jejím nepřítelem, Íránem. Obě mocnosti tak mají společného nepřítele, IS, ale zároveň vzájemně se vylučující spojence.

Otevřený konflikt nehrozí

Jak server dále podotýká, někteří analytici varují, že se zde obě mocnosti snaží získat co největší moc, vzájemný konflikt by byl ale škodlivý pro obě z nich. Prezident USA Barack Obama například vyloučil, že by se Spojené státy pustily do otevřeného konfliktu s Asadovým režimem, protože nechtějí riskovat ruskou odvetu.

Andreas Krieg z univerzity King's College London, se domnívá, že Rusové jsou v rámci syrského konfliktu agresivnější, ale jejich kroky jsou pečlivě promyšlené a mají za cíl dostat Rusko do pozice síly, nikoliv do otevřeného konfliktu. „Nikdy by neriskovali přímou konfrontaci s USA a Západem," uvedl.

Chrastění zbraněmi

Celou situaci dále zkomplikoval dopis 51 amerických diplomatů, kteří po vládě prezidenta Obamy požadovali přímý úder proti Asadovi. Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat – Moskva ohledně výzvy vyjádřila své rozhořčení.

Odborníci se ale podle serveru domnívají, že k úniku této výzvy na veřejnost došlo úmyslně s cílem postrašit Rusko a dát mu najevo, že jsou USA ochotny jednat.

Krieg dodává, že ačkoliv OSN na příští měsíc očekává oživení mírových jednání, není pravděpodobné, že by syrský konflikt v dohledné době skončil. „Od národního dialogu a jakéhokoliv budování státu v Sýrii jsme velmi daleko. Zatím jde většinou o vojenské řešení těchto problémů," uvedl.