Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se nedokáže shodnout na budoucnosti EU

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Na další směřování Evropské unie panují po rozhodnutí o brexitu v členských zemích velmi odlišné názory. Rozpolcené je v tomto ohledu například Německo.

Na jedné věci se čelní politici koaliční konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) shodnou - a sice, že nadcházející odchod Británie z osmadvacítky je historickým zlomem a zároveň velmi špatnou zprávou pro Evropu. Nezřídka také sdílí naštvání na britského premiéra Davida Camerona, který referendem řešil původně vnitrostranické spory, a na populisty, kteří hlasování využili k dosažení svých cílů.

Že jsou emoce německých politiků ve věci brexitu často o poznání silnější než u reprezentantů dalších zemí, je důsledkem jednak toho, jak stěžejní roli Německo v současné unii hraje, ale také stálého vědomí, co pro Němce návrat mezi evropské země po druhé světové válce znamenal.

Zatímco v obecném pohledu na odchod Londýna z unie panuje v Berlíně shoda, výrazně problematičtější to je, pokud jde o názory, kam Evropu dále vést. Nejméně zřetelný je přitom postoj vůbec nejdůležitější hráčky - kancléřky Angely Merkelové.

Na rozdíl od dalších politiků, zejména z řad sociální demokracie, Merkelová zatím vůbec netlačí na to, aby Británie proces vystoupení z osmadvacítky zahájila rychle; kancléřka se opakovaně nechala slyšet, že drobné zdržení nepovažuje za problém. Podle některých pozorovatelů jí otálení Londýna dokonce vyhovuje, protože dává čas důkladněji zhodnotit situaci. A Merkelová rozhodně není političkou, která by se nechala strhnout ke zbrklým akcím.

Jasnější není ani vize šéfky německé vlády týkající se dalšího směřování Evropské unie. V obecné rovině se sice vyslovila pro to, aby se v příštích měsících kladl důraz na bezpečnostní otázky, hospodářský růst nebo mladé Evropany, zároveň ale vůbec neříká, jestli je v tento moment pro hlubší integraci, či nikoli. Naopak mluví o tom, že není důležité, jestli bude Evropy více, či méně, ale aby byla funkční.

Témata:  Německo EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy