Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA uzavřely dohodus Irákem o půjčce, která pomůže v boji proti IS

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Bagdád - Irák a Spojené státy dnes uzavřely dohodu o půjče 2,7 miliard dolarů (65 miliard korun), která Iráku umožní nákup munice a údržbu tanků a vojenských letadel v boji proti Islámskému státu.

Dohodu podepsal velvyslanec Stuart Jones a irácký ministr financí Hošjar Zibarí. Irák má na splacení půjčky osm a půl let, se splácením musí začít do roka.

Podle Jonese se z ní bude platit nákup munice a údržba stíhaček F-16 a také tanků, které irácká armáda používá v boji proti radikálům. Washington chce půjčkou zabránit tomu, aby současné ekonomické problémy Iráku ovlivnily jeho boj proti Islámskému státu.

USA v roce 2003 vedly invazi, při níž byl svržen bývalý prezident Saddám Husajn. Po osmiletém působení v Iráku se američtí vojáci stáhli.

Témata:  Irák USA Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.