Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nahradí Británii ve spojenectví s USA? Politické následky brexitu pokračují

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel – Odchodem Británie z Evropské unie Spojené státy bezesporu ztratí silného spojence v rámci EU. Bruselský server Politico upozorňuje, že se tak dále uspíší nahrazení Británie v této roli novou zemí – Německem.

Změna vztahů USA-EU

Server s odkazem na experty na zahraniční politiku vysvětluje, že se Velká Británie postupně zbavovala svého vlivu v Evropské unii, takže ani v minulosti neměla Británie takový vliv, aby prosazovala americké zájmy v EU.

„Britové měli v rámci Evropské unie dlouhodobě minimalistické cíle a nebylo na ně ani pohlíženo jako na hnací sílu dění v Bruselu," podotkl například Damon Wilson, výkonný zástupce ředitele think tanku Atlantic Council.

„Co se týče velkých otázek, už roky lze pozorovat přechod, kdy první požadavek nepřijde do Londýna, jako tomu bývalo, ale do Berlína," vysvětluje dále Wilson a naznačuje tak, kterým směrem politika Spojených států směřuje.

Německo hlavním spojencem USA v EU

Server dále vysvětluje, že debata o brexitu a vyjednávání speciálních podmínek ve vztahu k Evropské unii Británii dlouhodobě zaměstnávaly a snižovaly tak vliv a pozici zemi v rámci EU.

Dan Hamilton, ředitel Centra pro transatlantické vztahy Univerzity Johna Hopkinse ve Washingtonu a bývalý zástupce amerického ministerstva zahraničí pro Evropu, souhlasí, že „nedůvěřivost Velké Británie vůči EU po mnoho let snižovala její vliv."

„Zástupci USA si čím dál tím více uvědomují, že pokud chcete v Evropě něčeho dosáhnout, musíte pracovat s mocností, která ví, jak věci v EU fungují," dodal Hamilton s tím, že tou mocností je právě Německo.

Témata:  Německo USA EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy