Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská vláda schválila program předsednictví EU, zařadila do něj i brexit

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská vláda dnes schválila program předsednictví v EU. K dosud známým čtyřem prioritám v oblasti ekonomiky či migrace byl zařazen také brexit.

Právě s ohledem na nedávný plebiscit v Británii a následný summit unie kabinet slovenského premiéra Roberta Fica odložil schvalování předsednického programu na dnešek.

"Evropská unie se musí vyrovnat s výsledky britského referenda, jakož i s tím, že evropská myšlenka ztrácí svou popularitu u občanů Evropské unie," uvedl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Dodal, že 16. září se podle dohody státníků uskuteční ve slovenské metropoli neformální jednání šéfů států a vlád všech zemí EU kromě Britů.

"Summit v Británii změnil situaci, protože vznikla potřeba reagovat na britské referendum. Je to jedno velké téma, které bude přítomné ve všech jednáních," řekl Lajčák. Dodal, že EU nebude jednat s Británii, dokud Londýn neaktivuje článek 50 unijní lisabonské smlouvy.

"Druhá část dokumentu hovoří o našich prioritách během našeho šestiměsíčního předsednictví. Priority se nemění, jsou to čtyři oblasti," řekl Lajčák. Týkají se migrační a azylové politiky, jednotného trhu, hospodářské konkurenceschopnosti EU či posílení postavení unie jako globálního hráče.

Témata:  Slovensko EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy