reklama

Nově zveřejněné údaje jsou podle serveru The Local ukazují, že o azyl teď požádalo nejméně lidí za posledních 19 let. V posledních čtyřech měsících roku 2015 přišel do Norska rekordní počet žadatelů o azyl. Během prvních čtyř měsíců letošního roku se jejich počet snížil o 95 procent. Ukazují to informace zveřejněné norským Ředitelstvím pro přistěhovalectví (UDI).

Azyl v Norsku v poslední třetině roku 2015 hledalo 22.818, v první třetině roku 2016 to už bylo jen 1185. „To je nejnižší počet žadatelů o azyl přicházejících do Norska od roku 1997, kdy přišlo 499 žadatelů o azyl," stojí v dokumentu vydaného UDI.

UDI také uvedl, že nízký počet žadatelů o azyl „jasně souvisí s hraničními kontrolami a kontrolami identity v Norsku, Švédsku a Dánsku i jinde v Evropě."

Tento trend bude podle odhadů pokračovat, agentura snížila svůj odhad počtu příchozích žadatelů o azyl v roce 2016 z 33 tisíc na 25 tisíc.

Norská ministryně pro integraci Sylvi Listhaugová už na začátku června uvedla, že její země už není pro uprchlíky takovým lákadlem. Kroky, které v tomto směru její úřad přijal, podle ní fungují a slaví úspěch .Podle ní roste počet přistěhovalců, kteří změnili názor a rozhodli se, že o azyl v Norsku nepožádají. Což je přesně to, v co při zavádění přísnějších azylových opatření doufala.

Ministryně na začátku měsíce navštívila uprchlíky v Řecku a Itálii. „Když jsem se jich ptala na jejich názor na Norsko, řekli mi, že se Norsko stalo příšernou zemí a že je pro ně o hodně méně atraktivní. Už to není země, kam by chtěli cestovat a kde by chtěli žít," citoval její slova server The Local.