Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bohatí migranti: Do Evropy si přinesli téměř půl milionu, úřady jim peníze zabavili

Dánsko, Kodaň
Dánsko, Kodaň
Foto: Pixabay

Kodaň – Už od února v Dánsku platí kontroverzní „šperkový zákon“, podle kterého má policie právo zabavit migrantům a žadatelům o azyl přicházejícím do země cennosti a hotovost nad limit 10 tisíc dánských korun, tedy asi 36 tisíc českých korun. Teď byla tato legislativa vůbec poprvé uplatněna v praxi.

Dánská státní policie (Rigspolitet) uvedla v tiskové zprávě, že kodaňská policie zachytila pět lidí, kteří se snažili vstoupit do země s padělanými dokumenty. Dva muži a tři ženy ve věku mezi 26 a 35 s íránskou státní příslušností, byli zatčeni v úterý na letišti v Kodani. Pak byli umístěni do vazby, píše server The Local.

Pět zatčených u sebe mělo dolary a eura v celkové hodnotě asi 129 tisíc dánských korun, tedy asi 470 tisíc českých korun. Na základě nového zákona jim proto policie část hotovosti zabavila. Konkrétně šlo o 79,600 dánských korun, tedy asi 290 tisíc českých korun.

Takzvanému „šperkovému zákonu" se dostalo velké mezinárodní pozornosti, organizace bránící lidská práva popisují legislativu jako „opovrženíhodnou" a „zlomyslnou". Některé mezinárodní komentátoři dokonce naznačovali, že existuje podobnost mezi zákonem a zabavováním zlata a jiných cenností Židům během holocaustu.

Podle zákona si mohou uprchlíci ponechat maximálně 10 tisíc dánských korun a věci, k nimž mají zvláštní citový vztah, například snubní a zásnubní prsteny, rodinné portréty či vyznamenání.

„Dánská policie věnuje každodenní pozornost tomu, zda tito žadatelé o azyl a cizinci, kteří jsou zde nelegálně, mají peníze, které mohou pomoci financovat náklady na jejich pobyt. Nyní policisté zajistili cennosti, které byly pro tyto účely zabaveny," uvedl Per Fiig, šéf Národního policejního imigračního střediska (NUC).

Kvůli masivnímu přílivu uprchlíků a přistěhovalců do Evropy Dánsko za rok 2015 zaznamenalo více než 21.000 žádostí o azyl, jde o 44procentní nárůst oproti roku 2014. Krize také vedla severskou zemi, která je známa pro své štědré sociální dávky, ke zpřísnění pohraničních kontrol, ty navíc byly nedávno prodlouženy až do listopadu.

Témata:  uprchlíci Dánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy