Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo nevěří Slovensku s předsednictvím EU. Může za to zahraniční politika?

Rober Fico, slovenský premiér, ilustrační fotografie
Rober Fico, slovenský premiér, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín/Bratislava – Slovensku dnešní den začíná půlroční prezidenství Evropské unie. Podle německého serveru Deutsche Welle by ale azylová politika Slovenka mohla představovat problém.

Server upozorňuje, že by pro Slovensko mohlo být těžké řídit azylovou politiku EU, jelikož země nesouhlasí se schváleným systémem kvót na přerozdělení uprchlíků. Připomíná také, že se slovenský premiér Robert Fico nechal slyšet, že na Slovensku pro islám „není místo“.

Slovensko navíc na Evropskou unii kvůli systému kvót podalo žalobu. „Navzdory tomu je slovenský vyslanec při EU Peter Javorčík přesvědčen, že bude v nadcházejících šesti měsících schopen vytvořit ‚pozitivní agendu‘ ohledně migrační politiky,“ uvádí server s tím, že by tato politika podle Javorčíka měla zahrnovat zejména společnou ochranu vnějších hranic EU a pobřežní hlídky.

Javorčík také podle serveru přiznal, že euroskeptismus na Slovensku získává na síle. Tomu by podle serveru nasvědčovaly i průzkumy – zatímco v roce 2003 na Slovensku schválilo vstup do EU drtivých 92 % lidí, kdyby hlasování probíhalo nyní, toto číslo by bylo mnohem menší.

Slovenské předsednictví ale nebude komplikovat pouze migrační krize – na programu totiž budou zřejmě také rozsáhlá jednání o tom, jak by se EU měla vypořádat s odchodem Velké Británie.

S odkazem na politického konzultanta Jona Langa pak server varuje, že Slovensko možná nebude schopné oddělit národní záležitosti od těch celoevropských. Následně ale dodává, že žádnou větší reformu zřejmě nelze očekávat minimálně do března dalšího roku, kdy od Slovenska předsednictví převezme Malta.

Témata:  Robert Fico Slovensko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy