Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci nechtějí větší pravomoce pro EU. Postoj Merkelová není vůbec zřetelný

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Němci jsou sice prounijní, nicméně prohlubování integrace EU si nepřejí, ukázal nový průzkum. Více pravomocí Bruselu by dalo jen 27 procent obyvatel země.

Pro převod pravomocí zpět na členské státy se v průzkumu, který se zaměřil na nálady německé společnosti po brexitu, vyslovilo 64 procent Němců.

O smysluplnosti unie jako takové ale Němci nepochybují. Drtivá většina - 87 procent - z 1014 dotázaných je pro setrvání spolkové republiky v EU. To je ještě o čtyři procenta více než v průzkumu ze začátku června.

Nálady veřejnosti poměrně ostře kontrastují s návrhy některých německých politiků, zejména z řad koaliční sociální demokracie (SPD), kteří požadují urychlené prohloubení evropské integrace.

Na jedné věci se čelní politici koaliční konzervativní unie CDU/CSU a SPD shodnou - a sice, že nadcházející odchod Británie z osmadvacítky je historickým zlomem a zároveň velmi špatnou zprávou pro Evropu.

Že jsou emoce německých politiků ve věci brexitu často o poznání silnější než u reprezentantů dalších zemí, je důsledkem jednak toho, jak stěžejní roli Německo v současné unii hraje, ale také stálého vědomí, co pro Němce návrat mezi evropské země po druhé světové válce znamenal.

Nejméně zřetelný je přitom postoj vůbec nejdůležitější hráčky - kancléřky Angely Merkelové. Na rozdíl od dalších politiků, zejména z řad sociální demokracie, Merkelová zatím vůbec netlačí na to, aby Británie proces vystoupení z osmadvacítky zahájila rychle.

Jasnější není ani vize šéfky německé vlády týkající se dalšího směřování Evropské unie. V obecné rovině se sice vyslovila pro to, aby se v příštích měsících kladl důraz na bezpečnostní otázky, hospodářský růst nebo mladé Evropany, zároveň ale vůbec neříká, jestli je v tento moment pro hlubší integraci, či nikoli. Naopak mluví o tom, že není důležité, jestli bude Evropy více, či méně, ale aby byla funkční.

Na rozdíl od Merkelové dali už svou představu o budoucnosti EU jasně najevo německý vicekancléř a šéf SPD Sigmar Gabriel a sociálnědemokratický předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Ve společném prohlášení vyzvali k zásadním změnám unie a k větší integraci, jejímž cílem by měla být federalizace společenství. Evropská komise by se podle nich měla v budoucnu stát skutečnou evropskou vládou.

O něco opatrnější je ve svých plánech německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD), který sice také v dlouhodobém horizontu mluví o politické unii, krátkodobě by se ale soustředil na konkrétní opatření v oblasti bezpečnostní politiky, migrační politiky a hospodářského růstu. Upozorňuje také, že je třeba vzít v potaz různé představy evropských zemí o hloubce integrace.

S tím počítá i německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU), který by si dokázal představit vícerychlostní Evropu, tedy takovou, kde by se některých integračních kroků účastnily jen země, které by o to měly zájem. Přáním šéfa koaliční Křesťanskosociální unie (CSU) Horsta Seehofera je zase to, aby Brusel v některých oblastech - jako je třeba obranná politika - dostal více pravomocí, ale v řadě dalších aby je vrátil členským zemím.

Která z představ o budoucnosti či jejich kombinace se nakonec v Berlíně prosadí, ukážou příští měsíce.

Témata:  Německo EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy