Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvádělo se v australských volbách? Voliči dostávali podivné SMS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Canberra - Předběžné výsledky parlamentních voleb v Austrálii jsou vyrovnané, nicméně naznačují ztráty vládních liberálů a zisk opozičních labouristů. Na definitivní výsledky si ale musí veřejnost ještě počkat, jelikož se objevilo podezření na podvodné esemesky.

SMS zprávy mohly ovlivnit rozhodování voličů v neprospěch konzervativní vládní koalice. Textové zprávy, které se objevovaly na mobilních telefonech voličů a vypadaly, že přicházejí od zdravotní pojišťovny Medicare, podle médií varovaly, že veřejné zdravotní služby budou za vlády vedené Liberální stranou privatizovány. Konzervativci ale takový záměr vyloučili.

Předseda vlády Malcolm Turnbull již v sobotu večer na shromáždění svých stoupenců označil tyto SMS v souvislosti s informacemi o volebních ztrátách svých liberálů za "mimořádně nečestný čin". "Je to pěkně hanebná epizoda v politických dějinách Austrálie," prohlásil šéf vlády, přičemž vinu přiřkl opoziční Labouristické straně.

Zdroj: YouTube

Hlasování bylo natolik těsné, že bude nutné na konečné výsledky počkat zřejmě až do úterý, až budou přepočteny takzvané další preferenční hlasy, které nakonec určí vítěze v nerozhodnutých volebních obvodech. Podle prozatímních údajů volební komise má vládní koalice ve 150členné Poslanecké sněmovně zatím jistých jen 67 křesel, zatímco opoziční labouristé 71.

O zbylých mandátech zatím není rozhodnuto. K zajištění většiny v dolní parlamentní komoře je nutné získat nejméně 76 mandátů.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull mobily

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy