Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísnější dohled na teroristy? Brusel plánuje patřičné kroky

Věra Jourová
Věra Jourová
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise by měla v úterý schválit opatření, které ztíží teroristům přístup k penězům. Uvedla to česká eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Chystá se zesílení dohledu nad platebními kartami, které nejsou vázány na konkrétního držitele. Nově by mělo být možné na tyto karty vložit zůstatek do maximální výše 150 eur, v současnosti je maximální částka 250 eur.

Komise podle Jourové dále připravuje zpřísnění pravidel pro zacházení s virtuálními měnami jako jsou například bitcoiny. Kdo je bude chtít vyměnit za reálnou měnu, neměl by už mít možnost zůstat v anonymitě.

Brusel hodlá navrhnout i seznam "vysoce rizikových zemí", v nichž by banky měly přísněji kontrolovat platební operace, aby se zamezilo poskytování peněz teroristům. Jedná se o státy jako Afghánistán, Bosna, Irák, Sýrie, Uganda, Jemen či Írán.

Témata:  Evropská komise (EK) Věra Jourová terorismus

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy