Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko středem pozornosti: Stojíme před velkou výzvou, přiznal Kiska

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Praha - Slovensko se stalo na příštího půl roku předsednickou zemí Rady Evropské unie a ačkoliv má EU dost starostí s brexitem, i tak se na zemi zaměří pozornost zbytku Evropy. Slovensko totiž asertivně odmítá přijetí migrantů.

"Za těch 6 měsíců předsednictví je podle mě nejdůležitější udělat všechno pro to, aby Evropská unie jako jeden úžasný projekt vydržela pohromadě, abychom se více netříštili. A za druhé, abychom dokázali být pro Evropskou unii takový čestný vyjednavač. Abychom dali stranou všechny naše zájmy, které se ne vždy shodují s tím, co prosazuje Evropská unie, ale abychom skutečně vystupovali jako ten čestný zprostředkovatel, aby tento projekt vydržel," prozradil v rozhovoru pro Radiožurnál slovenský prezident Andrej Kiska.

Slovensko podle něj v některých směrech dostatečně nevyužívá svůj potenciál. Česko i Slovensko jsou stále řadou západních států označovány jako postkomunistické země. "Asi bychom lhali, kdybychom řekli, že duch těch 40 let u nás stále trochu necítíme. Mnoho trvalých jizev zůstalo v naší duši. Má to dopad i na pohled na otázku migrace – například v bývalé NDR je podstatně větší averze vůči migrantům než v západní části Německa," dodal.

,,Extrémismus vnímám citlivěji, protože vidím, že velmi mnoho mladých lidí se zapojuje do extremistických hnutí, a z toho mám obavu," říká. Roli prý hraje několik věcí: selhávání státu, selhávání školství, ale i delháváhí médií.

,,Problém naší společnosti je v tom, že naši lídři často při těžkých otázkách, jako je například migrační krize, podstatně více myslí na to, kolik procent hlasů získají, když nějaký výrok pronesou, než na to, aby se postavili za skutečné morální hodnoty," rozpovídal se o dalším palčivém problému.

Statisíce slovenských občanů volily Mariana Kotlebu, kterého Andrej Kiska nazval fašistou a Miloš Zeman neonacistou. "Je třeba mluvit s lidmi, kteří ho volili, protože to absolutně nejsou ani extrémisti, ani fašisti. Jedna z prvních věcí, kterou jsem po volbách udělal, byla, že jsem jel mluvit s lidmi do města, odkud Kotleba pochází, a paradoxní bylo, že když jsem mladým lidem začal vysvětlovat, kdo je Kotleba, jaké má názory a co to v praxi znamená, tak sami položili otázku, proč to nezakážeme?" ptá se.

Kiska také tvrdí, že systém kvót na přijímání uprchlíků byl podle něho absolutně nešťastným řešením. "Tak jako je pro úspěšného člověka morální povinností pomáhat těm, kteří v životě to štěstí neměli, tak je morální povinnosti úspěšných zemí pomáhat lidem, rodinám, které utíkají před násilím, před vraždami. – Na dobrovolné bázi bychom měli sami jasně říci, že pomůžeme," dodal.

Témata:  Andrej Kiska

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy