Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael staví sídliště na okupovaném Západním břehu. Palestinci zuří

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael staví sídliště pro své občany na okupovaném Západním břehu v rozporu s mezinárodním právem, přesto od této praxe odmítá ustoupit. Podle informací deníku Haarec se plánuje další výstavba.

V osadách na okupovaném Západním břehu žije přes 300.000 Izraelců. Palestinci a většina světa tyto vesnice považují za překážku dohody o budoucí Palestině. Nejvíc se buduje ve velkých blocích osad, jež jsou na hranici mezi Izraelem a Západním břehem. Izrael počítá s tím, že v případě dohody o Palestině budou tyto lokality přiřazeny k jeho území.

Podle zprávy deníku Haarec, který se odvolává na anonymní zdroj v izraelské vládě, se počítá se stavbou nových 560 bytů ve velké osadě Maale Adumin, dalších 140 bytů má vzniknout v osadě Ramot a stovka bytů v osadách Bar Homa a Pisgat Zeev.

Kromě toho prý ale nyní vláda přikročila i ke stavbě nových bytů v jihojeruzalémské arabské čtvrti Bajt Safáfa. Izraelský ministr pro imigraci Zeev Elkin už tento krok kritizoval na facebooku. "Nikdo, kdo se zajímá o židovskou většinu v izraelské metropoli, nemůže propagovat výstavbu určenou výhradně pro arabskou populaci," napsal na sociální síti.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy