Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stop islámským migrantům? Australská politička chce referendum

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra – Pauline Hansonová, australská politička a předsedkyně strany One Nation, která se poprvé po téměř 20 letech vrací do australského parlamentu, oznámila, že pro zemi plánuje velké změny kvůli islámu. Informoval o tom server The Australian.

Nová pravidla pro muslimy?

Hansonová upozorňuje, že je třeba věnovat islámu v zemi větší pozornost. Ačkoliv trvá na tom, že nechce nijak urazit muslimy, kteří v zemi žijí, navrhuje celou řadu zákonů, které by se jich a jejich životů zásadním způsobem dotkly.

Požaduje například přezkoumání, zda je islám náboženstvím, nebo spíše politickou ideologií. Sama zastává druhý z těchto názorů. Chce také zastavit imigraci muslimů a zamezit, aby země přijímala muslimské uprchlíky.

Navrhuje také zavedení bezpečnostních kamer ve všech mešitách a muslimských školách, po kterých také požaduje, aby jejich učení bylo veřejné. Zakázala by výstavbu nových mešit i nošení burky a nikábu, pokrývek hlavy pro muslimské ženy, které zakrývají obličej, na veřejnosti.

Australské referendum

Hansonová dále navrhuje, aby proběhlo referendum, ve kterém by lidé rozhodli o změně té části ústavy, která zajišťuje svobodu vyznání.

„Chtěla bych vědět, co v těch mešitách učí. Nemůžete popřít, že je známo, že v těchto mešitách učili nenávist vůči nám. Je tohle společnost, ve které chceme žít? Nemyslím si, že je. Chcete vidět terorismus na našich ulicích? Chcete vidět, jak jsou naši Australané zavražděni?“ zuřila Hansonová ve vyjádření pro novináře.

Odmítla také nařčení, že se v rámci svých kontroverzních výroků odvolává na svobodu slova, ale muslimským Australanům by ji upřela. „To nemá se svobodou slova nic společného. Mluvíme tu o politické ideologii,“ uvedla.

Na poznámku, že muslimové by islám takto neoznačili, jelikož jde podle nich o náboženství, dodala: „Já vím. A také říkají, že je to náboženství míru. Víme, že to také není pravda.“

Témata:  Islám Austrálie

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy