Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie neodejde z EU ani za pět let, říká rakouský ministr financí

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Vídeň - Spojené království v budoucnu neopustí Evropskou unii a i za pět let bude mít tento evropský blok nadále 28 členů. V rozhovoru s německým listem Handelsblatt to prohlásil rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling.

Britové se v červnovém referendu vyslovili pro odchod z EU, zatím ale není jasné, kdy Londýn s výstupovými rozhovory začne. Jisté je, že to nebude dříve než na podzim, kdy odstoupí britský premiér David Cameron.

"Británie v budoucnu zůstane členem EU," řekl Schelling. Dodal, že Brusel by měl v reakci na referendum přistoupit k reformám unie a zaměřit se na klíčové body, jako jsou například jednotný trh, klimatické změny či bezpečnost, ostatní témata by pak EU ponechala členským státům.

Referendum bylo podle Schellinga pro Británii varováním, aby unii nakonec neopouštěla. Rakouský ministr připomněl, že řada bank a firem již naznačila, že své centrály kvůli zachování přístupu na jednotný trh přesunou do kontinentální Evropy.

Témata:  Rakousko Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy