Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se nelíbí stále více Britům. Bojí se o ekonomiku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Počet firem s pesimistickým náhledem na vývoj britské ekonomiky v období příštích 12 měsících se v týdnu po konání referenda o brexitu zvýšil na 49 procent. 26 procent společností má obavy i o vlastní podnikání.

Ukázaly to výsledky průzkumu agentury YouGov a Střediska pro výzkum ekonomiky a podnikání (CEBR). Před referendem bylo pesimistických 25 procent firem a černě vidělo vlastní vyhlídky v podnikání 16 procent společnosti.

"Tato čísla... naznačují výraznou šokovou reakci (na brexit)," uvedl ředitel CEBR Scott Corfe. "Nejenže podniky pohlížejí mnohem pesimisticky na stav ekonomiky obecně, prudce se zhoršila i jejich vlastní očekávání domácích tržeb, vývozu a investic," dodal Corfe, jehož citovala agentura Reuters.

Dílčí index pro plánované kapitálové investice klesl na 100,1 bodu z předchozích 108 bodů, kde byl v týdnu před referendem. Index očekávání týkající se vývozu spadl na 99,8 bodu ze 115,3 bodu. Ocitl se tak pod hranicí 100 bodů, která odděluje růst od poklesu.

Témata:  Velká Británie firmy Brexit

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy