Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN a USA zkritizovali Izrael za výstavbu bytů v okupovaném Západním břehu

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Nové rozhodnutí Izraele postavit na okupovaném Západním břehu další byty kritizují po OSN také Spojené státy. Tamní diplomacie hovoří o systematickém záboru půdy.

Izrael hodlá rozšířit stávající osady na okupovaném palestinské Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě o nových 800 bytů. Premiér Benjamin Netanjahu již plán schválil.

"Pokud je to pravda, tak je tato zpráva nejnovějším krokem v něčem, co se jeví být systematickým záborem půdy, rozšiřováním osad a legalizací výsep, což v základu podkopává výhled na řešení dvou států (Izraele a Palestiny)," prohlásil mluvčí americké diplomacie John Kirby.

Záměr Izraele kritizoval také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Řekl, že počínání židovského státu vyvolává pochybnosti o jeho dlouhodobých úmyslech. Pan v této souvislosti připomněl prohlášení některých ministrů, kteří by uvítali anektování Západního břehu.

Podle plánu se počítá s výstavbou 560 bytů ve velké židovské osadě Maale Adumim, která byla založena v roce 1957 a nyní má přes 37.000 obyvatel. Dalších 240 bytů má vzniknout v oblastech východního Jeruzaléma Ramot, Bar Homa a Pisgat Zeev. Tyto části města označuje Izrael za židovské čtvrti, Palestinci za osady.

Témata:  USA Izrael OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy