Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump řekl další kontroverzní výrok: Svět by byl lepší, kdyby žili diktátoři jako Husajn

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump, který kritizuje současnou zahraniční politiku Baracka Obamy, přišel s dalším kontroverzním výrokem. Svět by byl podle něj o 100 procent lepší, kdyby diktátoři jako Saddám Husajn či libyjský Muammar Kaddáfí zůstali u moci.

Trumpovy projevy ohledně zahraniční politiky často vyvolávají rozpaky i uvnitř Republikánské strany. Trump například prohlásil, že Spojené státy se ve světě příliš angažují a že to pro ně není výhodné. Zpochybnil také roli NATO.

"Saddám Husajn byl zlý hoch, že? Ovšem víte, co dělal dobře? Zabíjel teroristy. To dělal tuze dobře," prohlásil podle AP Trump v projevu v úterý večer na předvolebním shromáždění v Raleighu ve státě Severní Karolína. Zdůraznil, že irácký diktátor s teroristy neprobíral jejich práva, nebavil se s nimi, prostě s nimi zatočil.

Saddám Husajn Iráku vládl železnou rukou od roku 1979 až do americké invaze v březnu 2003, kdy byl uvězněn a poté 30. prosince 2006 popraven. Jeho syny Udaje a Kusaje zabila americká armáda v červenci 2003. Američany podporovaná současná irácká vláda čelí léta terorismu islámských radikálů, především ze strany organizace Islámský stát.

Témata:  Donald Trump Saddám Husajn Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy