Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní čínský deník hrozí USA: Za zvyšování napětí v Jihočínském moři tvrdě zaplatí

Nová čínská stíhačka J-15
Nová čínská stíhačka J-15
Foto: The Telegraph

Peking - Hlavní deník čínských komunistů Žen-min ž'-pao ve svém dnešním vydání pohrozil Washingtonu. Pokud USA překročí mez při vměšování do územních sporů Číny v Jihočínském moři, zaplatí za to.

List varovná slova napsal v době, kdy se Peking snaží prosadit svůj postoj před očekávaným rozhodnutím mezinárodního soudu ve stížnosti Filipín vůči čínským nárokům na většinu Jihočínského moře. Čína toto řízení v nizozemském Haagu bojkotuje a dala najevo, že verdikt této justiční instituce nebude akceptovat.

Spojené státy by si podle deníku Žen-min ž'-pao měly uvědomit, že "všechno má svou mez, a jestliže se tato mez překročí, musí se za to zaplatit".

"Pokud Spojené státy zvolí bez ohledu na to, co to bude stát, 'cestu ohněm', která znamená nátlak a ponižování druhých, výsledek bude jediný. Sice ten, že USA ponesou veškerou odpovědnost za možné zvýšení napětí v Jihočínském moři," napsal list.

"Pokud jde o ochranu čínské státní svrchovanosti a územní celistvosti, Čína zaujímá skálopevný postoj. Nebude chtít nic, co jí nepatří, ale zajistí, aby každá píď půdy, kterou vlastní, byla bezpečná," dodal varovně Žen-min ž'-pao.

Tento tiskový orgán ústředního výboru Komunistické strany Číny už dříve obvinil Washington, že se snaží změnit Jihočínské moře v "sud střelného prachu".

Témata:  Čína USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy