reklama

„Děti, jejich rodiče a dva lidé s rakovinou bojují za své právo na setrvání v Německu. Nastěhovali se do katedrály Svatého Petra v Řeznu," píše server The Local.

Skupina, která se skládá z převážně Romů z Balkánského poloostrova, obsadila kapli uvnitř kultovního bavorského kostela v úterý odpoledne. Migranti trvají na tom, že v Bosně, Srbsku, Makedonii, Albánii a Černé Hoře nejsou v bezpečí.

 

„V naší vlasti jsme diskriminováni. Naše děti nemohou chodit do školy a lidé, kteří jsou velmi nemocní nedostanou lékařskou péči," řekl mluvčí skupiny stanici BR24. „Okupujeme katedrálu, abychom vybudovali lepší budoucnost pro naše děti."

Mluvčí tamní diecéze uvedl, že skupina dostala jídlo a pití. Dobrovolníci pak byli požádáni, aby přinesli spacáky a kempinkové matrace, aby se tam rodiny měly pohodlněji a aby děti nespaly na zemi.

 

Mluvčí diecéze dodal, že policie zatím nechystá žádnou protiakci. Potvrdil také, že církev úřady požádala, aby zatím nezasahovaly. Skupina požádala o církevní azyl, ale žádné rozhodnutí o jeho udělení či zamítnutí zatím nepadlo. Skupina uvedla, že plánuje zůstat v kostele dokud nebudou splněny jejich požadavky.