reklama

Rick Nelson byl v neděli na procházce se svým psem v lesích Ontaria. Cesta probíhala normálně, když najednou bývalý lovec medvědů narazil na malé mládě medvěda baribala.

"Seděl jsem na kládě, když zničehonic z blízkého křoví vykoukla hlava mláděte. Bylo tak blízko, že jsem se ho mohl dotknout. Mládě vypísklo, protože jsem ho vystrašil," popsal počátky nebezpečného setkání Nelson pro kanadský portál CBC.

"Hned jsem věděl, že jsem v nebezpečí. Mládě volalo svou matku," doplnil v rozhovoru Nelson. Protože se dříve živil jako lovec medvědů, věděl, že mu zbývá jen pár vteřin. "Matka se blížila plnou rychlostí. Všechno, co bylo slyšet, byl zvuk lámání větví," řekl Nelson.

Vzápětí se medvěd objevil přímo před mužem a stoupl si na zadní. Nelson neměl kámen nebo klacek, kterým by se mohl bránit, ale měl bohaté boxerské zkušenosti. Kanaďan se po medvědovi ohnal, ale jeho první rána minula čumák, medvěda trefil do tlamy. Medvěd odpověděl silnou ránou, která zanechala škrábance na obličeji a hrudníku.

Nelson se připravil na další ránu. "Věděl jsem, že medvěd nejdřív udeří levou tlapou, ale že se položí do úderu pravou, protože většina medvědů jsou praváci," svěřil své zkušenosti s medvědy Nelson. Tentokrát jeho rána dopadla přesně tam, kam měla. "Udeřil jsem ho zespoda a rána dopadla přímo na čumák," zhodnotil svůj úder.

Mládě stojící opodál znovu vypísklo a dalo se na útěk. "To byl okamžik pravdy. Co medvědice udělá? Bude následovat své mládě nebo dál půjde po mě. Abych byl upřímný, to byla jediná chvíle, kdy jsem měl opravdu strach. Neměl jsem šanci, medvěd byl na zadních vyšší než já," popsal intenzivní okamžiky Nelson.

"Medvěd vyprskl krev a otočil se na mě, v tu chvíli jsem si pomyslel, že je po mě," doplnil Nelson. Medvědice se ale naštěstí otočila a následovala své mládě, jako kdyby se vůbec nic nestalo.

I přes tuto nepříjemnou zkušenost Nelson v rozhovoru pro CBC uvedl, že se lidé nemají od medvědů černých čeho bát, dokud v setkání nehraje roli jejich mládě.