reklama

Farage prohlásil, že si křik a bučení ze strany svých oponujících kolegů nesmírně užíval, takže to je to, co mu bude z osobního hlediska jednou chybět.

Hodlá setrvat ve funkci europoslance, aby "dohlédl na to, že Británie obdrží dobrou obchodní dohodu" s unií. Varoval před tím, aby Londýn uzavřel s Bruselem podobnou dohodu jako Norsko.

Země, jejíž obyvatelé naposledy v roce 1994 odmítli v referendu vstup do EU, má poměrně volný přístup na unijní trhy. Ale musí respektovat mimo jiné volný pohyb osob, který umožňuje občanům EU podle libosti se stěhovat do Norska.

Farage také řekl, že chce pomáhat ostatním euroskeptickým hnutím v boji proti integrující se unii. "Jsem přesvědčen, že projekt Evropské unie pomalu zanikne," prohlásil.

Červnové referendum v Británii vyvolalo tlaky ve zbytku unie na uspořádání podobného referenda. Nejhlasitěji se ozvali nacionalisté v Nizozemsku a ve Francii. Podle agentury DPA průzkumy veřejného mínění v Dánsku, Česku a Itálii naznačují, že i tam by se mohla uskutečnit referenda o EU.