Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

David Cameron určil nového britského eurokomisaře, je tu ale problém

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Julian King by se měl stát nástupcem britského eurokomisaře Jonathana Hilla, který po odhlasování brexitu podal demisi. Vybral ho premiér David Cameron.

King je současným velvyslancem Spojeného království ve Francii. "Julian King je zkušený diplomat. Je zvlášť zkušený v evropských záležitostech a premiér se domnívá, že bude pro komisi velkým přínosem," řekla Cameronova mluvčí novinářům.

Poznamenala, že Británie je stále členem EU, který přispívá do rozpočtu EU, a záleží jí na obsazení této důležité unijní funkce.

Kingovy schopnosti na post eurokomisaře posoudí šéf komise Jean-Claude Juncker. "Smyslem rozhovoru bude určit kandidátovu způsobilost pro funkci eurokomisaře, především s ohledem na legislativu EU," uvedla Cameronova mluvčí k pondělní schůzce s Junckerem.

Zatímco Cameron podle Reuters velmi usiluje o nahrazení Hilla, zdroje EU upozornily, že unijní právníci mohou jakékoli jmenování zablokovat, dokud Británie nezahájí formální kroky k odchodu z unie.

Témata:  EU Velká Británie Evropská komise (EK) David Cameron

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy