Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský náměstek ministra financí byl zatčen, je podezřelý z korupce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Ve čtvrtek večer byl zatčen náměstek ukrajinského ministra zdravotnictví Roman Vasylyšyn. Policie ho podezřívá z korupce spočívající ve vymáhání úplatků od lékařů. Hrozí mu 12 let vězení.

Vasylyšyn zavedl "systém vydírání lékařů", kteří museli dávat úplatky, aby mohli vykonávat svou lékařskou praxi. Například chirurgové v Oleksandrovské nemocnici museli náměstkovi platili, aby směli operovat.

"Byli jsme šokováni praxí náměstka ministra zdravotnictví," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf ukrajinské kontrarozvědky (SBU) Vasyl Hrycak. "Při zadržení a domovních prohlídkách jsme zabavili 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun) a 320 tisíc hřiven (314 tisíc korun)," dodal.

Jde o prvního vysokého ukrajinského funkcionáře zatčeného kvůli korupci od nástupu nového předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana v dubnu letošního roku. "Nikdo zkorumpovaný neunikne trestu. Nedovolím, aby se vytvářely zločinné systémy a okrádali se ukrajinští občané!" reagoval na Facebooku na případ premiér.

Témata:  Ukrajina korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy