Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syn Muammara Kaddáfího se chce zasloužit o jednotu v Libyi

Sajf al-Islám Kaddáfí
Sajf al-Islám Kaddáfí
Foto: Reprofoto YouTube

Tripolis - Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám je na svobodě a chce přispět ke sjednocení Libye.

Informovala o tom dnes francouzská televize France 24, která hovořila s jeho právníky. Sajf Islám Kaddáfí byl loni v Tripolisu odsouzen k trestu smrti kvůli zločinům za revoluce, která v roce 2011 svrhla jeho otce. Soud tehdy kritizovaly mnohé organizace na ochranu lidských práv.

Čtyřiačtyřicetiletý Kaddáfí byl z vězení propuštěn letos 12. dubna, řekl dnes jeho advokát Marcel Ceccaldi. Dodal, že Kaddáfí není v domácím vězení. Podle Ceccaldiho chce Sajf Islám "přispět k politickému sjednocení Libye" a bojovat proti terorismu.

Po svržení Kaddáfího režimu byla v zemi asi dva a půl roku určitá stabilita, od jara 2014 ale vypukly další střety, které někteří označují za druhou občanskou válku. V zemi se vytvořily dvě vlády a dva parlamenty a až letos začátkem roku se úřadu ujala dočasná vláda národní jednoty. Chaosu využili radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří se snaží dobýt další území. Předtím již ovládli rozsáhlé oblasti v Sýrii a v Iráku.

Podle dalšího advokáta Karima Khana byl Kaddáfí propuštěn na základě amnestie, kterou vyhlásil mezinárodně uznávaný parlament v Tobrúku ještě předtím, než se moci ujala vláda národní jednoty. Francouzský deník Le Monde tento týden napsal, že Sajf Islám Kaddáfí žije v Zintánu na severozápadě země v "pěkném domě s novou manželkou a jejich tříletou dcerou" a může se volně pohybovat.

Sajf Islám Kaddáfí byl odsouzen k trestu smrti loni v červenci s dalšími osmi vysokými představiteli Kaddáfího režimu. Jeho otec byl zabit během revoluce v říjnu 2011 v Syrtě. Sajf Islám se loni soudu neúčastnil, vypovídal jen prostřednictvím videokonference. Od roku 2011 ho zadržovala skupina rebelů v Zintánu a odmítala ho vydat k soudu do Tripolisu.

Témata:  Sajf Kaddáfí Libye

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy