Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea asi odpálila balistickou raketu z ponorky

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Soul - Severní Korea dnes podle všeho odpálila balistickou raketu z ponorky. Uvedl to podle agentury Reuters společný sbor náčelníků štábů jihokorejské armády.

Střela byla odpálena ve vodách u východního pobřeží Korejského poloostrova. Zkouška ale zřejmě v první fázi letu skončila nezdarem, sdělila také jihokorejská armáda.

Vypálení severokorejské rakety ostře odsoudil japonský premiér Šinzó Abe, podle kterého jde o jasné zpochybnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Vypálení rakety ale národní bezpečnost Japonska vážně nezasáhlo, citovala šéfa kabinetu japonská média.

Krok totalitní Severní Koreje byl oznámen v době probíhajícího summitu NATO ve Varšavě a den poté, co Spojené státy a Jižní Korea slíbily, že v Jižní Koreji umístí vyspělý protiraketový systém THAAD, který by vyvažoval severokorejskou hrozbu.

Čína, Rusko i Severní Korea tvrdí, že systém THAAD by americkým radarům mohl pomoci lokalizovat rakety v těchto zemích.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy