reklama

Když se v Berlíně rozhodne německá policie vyklidit squatt podobně jako čeští policajti pražskou Kliniku, dostane se jí podstatně tvrdší odezvy. Ukazuje se to na příkladu několika squattů v ulici Riagaer, které se snaží policisté už několik týdnů vyklidit. Zatím to vedlo k nepokojům, demonstracím a protestům a k vandalství.

Dnes v noci ale převážně levicoví aktivisté a příznivci squatterů rázně přitvrdili. Zhruba dva tisíce demonstrantů se v Berlíně tvrdě střetli s asi 1800 policisty. Útočníci po policistech začali házet kameny a dělobuchy a 123 jich zranili. Při tvrdých srážkách vzaly za své i výlohy obchodů a policejní auta.

Policisté na násilí začali odpovídat střelbou granátů se slzným plynem. Při zákrocích také 86 výtržníků zadrželi. I mezi nimi byli zranění, kteří potřebovali ošetření a pomoc. Střety skončily až zhruba hodinu před půlnocí , ale policisté přesto ve městě intenzivně hlídkovali, aby zabránili dalšímu propuknutí nepokojů, vandalismu a podpalování aut.

Zpočátku byl přitom protest levicových aktivistů a squatterů sice hlučný, ale poklidný. Demonstrovali proti silnějšímu dohledu policie na jejich ulice, čtvrti a squatty. Zvolili si k tomu lžíce a pánve a bubnováním na sebe upozorňovali.

Jenže pak se původně mírumilovný protest zvrhnul. Demontsranti začali zapalovat ohně a napadat policisty. Brzy vzduchem létaly kameny, lahve i dělobuchy. A od policistů granáty se slzným plynem. Násilí neušly ani výlohy obchodů a civilní i policejní auta. Nejvážnější situace byla ve čtvrti Friedrichstain, která je právě domovem mnoha squattů. Berlínská radnice chce s jejich obyvateli ještě jednat, zaměřit se hodlá na umírněné squattery