Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odejde skutečně Británie z EU? Merkelová promluvila

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčená, že Británie skutečně oficiálně požádá o odchod z Evropské unie. Podle ní se tak stane ve chvíli, kdy v zemi vznikne nová vláda.

Kancléřka to dnes prohlásila v rozhovoru s televizí ZDF. Brexit, tedy odluku Spojeného království od EU, nezpochybňuje žádná z obou kandidátek na britskou premiérku.

"Rozhodnutí padlo a dalším krokem je aktivace článku 50 (Lisabonské smlouvy), což Británie učiní, až bude mít novou premiérku," řekla Merkelová. Zmíněný článek smlouvy o reformě EU řeší odchod země ze společenství a stanovuje mimo jiné dvouletou lhůtu pro vyjednání podmínek odluky.

V této souvislosti šéfka německé vlády prohlásila, že Británie nemůže očekávat, že si po odchodu z unie ponechá jen výhody, zatímco závazků se zbaví.

Předpokládá se, že hlavním sporným bodem výstupových rozhovorů bude přístup na jednotný unijní trh. Londýn tvrdí, že bude nadále jeho součástí, zároveň chce ovšem plně kontrolovat přistěhovalectví. Brusel však varuje, že ke společnému trhu se neoddělitelně vážou svobody pohybu lidí, služeb, zboží a kapitálu.

Témata:  Velká Británie Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy