Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté z Islámského státu si zorganizovali vlastní olympiádu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Tal Afar – Islámský stát je znám svými brutálními, často veřejnými popravami, kterými se snaží udržet morálku svých obyvatel a odstrašit případné špiony či špehy. Teď se na sociálních sítích objevily jiné bizarní fotografie, jejichž cíl je zřejmě stejný.

Islámský stát na svých profilech zveřejnil sérii velmi zvláštních a pro skupinu neobvyklých snímků. Ty zachycují děti, často mladší pěti let, jak spolu soupeří hned v pěti různých disciplínách, včetně přetahování lanem nebo souboje o volnou židličku.

Podle snímků, které zveřejnil list Daily Mail, jde zřejmě o jakousi džihádistickou olympiádu. Skupina se tak snaží ukázat, že život v Chalífátů je odlišný od toho, jak je skupina tradičně zobrazována. Snímky byly pravděpodobně pořízeny v iráckém městě Tal Afar, které IS ovládá.

ISIS organise their very own Jihad Olympics - complete with tug-of-war and musical chairshttps://t.co/o3RcqVNcQG pic.twitter.com/CYvfbYyYGs

— Daily Mail Online (@MailOnline) 10. července 2016

 

Skupina podle zdrojů zý oblasti vyzvala lidi žijící v okolí, aby se k „zábavě" připojili a her se také zúčastnili jako diváci. List Daily Star s odvoláním na tamní disidenty uvedl, že se tento režim zoufale snaží vylíčit život pod vlajkou IS jako normální – ať už jde o dění v Mosulu nebo městě Raqqa. Dění na snímcích je však podle nich jen inscenované a nezachycuje reálný stav.

Na mladé závodníky se přišly podle fotografií podívat i velké davy lidí, děti za účast dostávaly tašky se sladkostmi. O podobný typ „propagace" se IS pokoušel už v minulosti, kdy se snažil muslimy přesvědčit, že život na území ovládatelném IS je „jako v ráji". Džihádisté zveřejnili obrázky trhů plných lidí, kde jsou k dostání všemožné pochoutky, i obrázky ze zábavních parků. Častěji se však skupina prezentuje fotografiemi popravených špionů, zohavených těl a useknutých končetin.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy