Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook podporuje teroristy, tvrdí Izrael. Rodiny obětí útoků žalují sociální síť

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Jeruzalém/Washington – Spolenost Facebook čelí žalobě, kterou podaly rodiny několika amerických obětí atentátů spáchaných Palestinci v Izraeli a na Západním břehu Jordánu. Ty žádají náhradu škody ve výši nejméně miliardy dolarů (24,5 miliardy Kč). 

Sociální síť podle rodin obětí vědomě poskytla radikálům z palestinského hnutí Hamas platformu, která jim umožnila útoky na jejich příbuzné zosnovat. Uvedla to agentura Reuters. Sama společnost Facebook se k žalobě odmítla vyjádřit.

Podle asi šedesátistránkové žaloby Hamas facebook užívá jako nástroj terorismu. Dokument se odvolává na porušení amerického protiteroristického zákona z roku 1992, který zakazuje americkým společnostem poskytovat jakoukoli materiální podporu včetně služeb teroristickým organizacím.

Podle Izraele výzvy k násilí zveřejňované na sociálních sítích palestinským hnutím Hamas vedly k vlně útoků, které si od loňského října vyžádala životy 35 Izraelců a čtyř cizinců.

Na ewyorský soud se obrátilo celkem pět rodin, které mají americké nebo dvojité americké a izraelské občanství. Také všechny oběti útoků byli Američané. Mezi žalujícími jsou například rodiče 16letého chlapce, kterého podle nich Hamas unesl a zabil v červnu 2014, rodiče tříměsíční dívky, které přišla o život v říjnu 2014 při útoku palestinského atentátníka, či rodiče 28letého Američana, kterého palestinský útočník ubodal letos v březnu při návštěvě Izraele.

Hnutí Hamas žalobu označilo za pokus Izraele o vydírání Facebooku. Sociální síť chtějí podle něj Židé proměnit ve špionážní platformu namířenou proti palestinských zájmům.

Témata:  Izrael Palestina Facebook

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy