Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová? Žádný Cameron v sukních, mnoho podobností mezi nimi nenajdete

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn – Jedna etapa nejistoty v historii Velké Británie končí – zítra by se měla její premiérkou stát současná ministryně vnitra Theresa Mayová, která zemi následně vyvede z Evropské unie. Bruselský server Politico upozorňuje, že ačkoliv je stejně jako odcházející premiér David Cameron liberální členkou Konzervativní strany, podobností mezi oběma politiky příliš není.

Více žen, méně kontroverzních pozic

Prvním krokem premiérky Mayové bude jmenování svého kabinetu. Server upozorňuje, že reputace Mayové ji předchází – během svého působení na ministerstvu vnitra proslula tím, že na pozice nejmenovala ty, kteří jí nějak pomohli, ale ty, kteří si pozici zasloužili svou prací.

To by mělo vést k uklidnění některých politiků, kteří s odcházejícím premiérem Davidem Cameronem vedli spory kvůli tomu, že na pozice často jmenoval své staré známé a přátele. Mayová navíc podle serveru kolem sebe nemá žádnou pevně stanovenou skupinu prominentních lidí. V jejím týmu pracují spíše lidé, kteří se pozornosti, podobně jako ona sama, vyhýbali.

Dalším klíčovým bodem její vlády podle serveru bude fakt, že se na vysoké pozice dostane více žen. Mayová zapojení žen do vysoké politiky aktivně podporuje a v roce 2005 založila skupinu Women2Win, která se zasazuje o větší počet ženských poslankyň. Sama se pak angažovala v jejich mentorování.

Jeden poslanec Konzervativní strany také podotkl, že Mayová má ze strany těchto žen velkou podporu. „Theresa má jejich obrovskou loajalitu. Lidé přehlížejí, jak moc důležitá pro mnoho žen ve straně je. Umožnila mnoho ženám vstoupit do parlamentu,“ připomněl.

Obrovská loajalita

Velká loajalita ze strany jejích zaměstnanců je podle serveru dalším bodem, který je a bude charakteristickým prvkem jejího politického působení. Jak upozorňuje, Mayovou podpořili v podstatě všichni, se kterými ve vládě pracovala. To podle jejích zastánců jasně svědčí o jejích vůdčích schopnostech.

Podpořili ji nejen současní členové jejího týmu na ministerstvu vnitra, ale také její bývalí podřízení, kteří se nabídli jako dobrovolníci pro její kampaň. Podle jednoho z ministrů, kteří s ní spolupracovali, si Mayová dokáže rychle vybudovat respekt u svých zaměstnanců díky svému tvrdému a nekompromisnímu pracovnímu nasazení.

Nekompromisní přístup Mayovou také proslavil mezi jejími kolegy. „Je to zatraceně náročná ženská,“ neudržel se konzervativní poslanec Ken Clarke minulý týden. To, co by někdo ale mohl považovat za urážku, si tým Mayové vyložil jako kompliment.

Druhá Thatcherová?

Jak server připomíná, její tvrdohlavost a nekompromisní přístup jí vynesl srovnání k první britské premiérce Margaret Thatcherové. Sama Mayová se ale od ní v rámci svého pondělního projevu distancovala, když prohlásila: „Nevěříme jen v individualismus, ale ve společnost.“ Jak server připomíná, jde o narážku na slavnou větu Thatcherové, že „společnost neexistuje“.

Na závěr server dodává, že lze od Mayové očekávat opozici vůči Labouristické straně, vůči které vystupuje již od svého mládí. To jí přitom podle serveru poskytuje silnou podporu její Konzervativní strany, jakou David Cameron nikdy neměl.

Během svého pondělního projevu před konzervativními poslanci tak sklidila obrovský potlesk a úspěch, když rýpla do Labouristické strany a jejích současných problémů s vedením. „Měla velký úspěch. Její poznámka byla rýpnutím do labouristických poslanců, kteří se zasekli ve zdánlivě nekonečném boji za sesazení jejich předsedy Jeremy Corbyna,“ dodal k tomu jeden ministr, který byl proslovu přítomen.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy