Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politika Viktora Orbána v problémech? Nejprve postaví ploty a teď chtějí lákat migranty do země

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Ačkoli je postoj Maďarska vůči přistěhovalcům negativní, rozhodla se nyní Orbánova vláda migranty do země naopak přilákat. Země totiž bojuje s rostoucím nedostatkem pracovní síly, píše americký list The Washington Post (WP).

Když Amnesty International odsoudila Maďarsko za zanedbávání povinností spojených s ochranou lidských práv, nezdálo se, že by na to vláda brala ohledy. Nyní si však země uvědomila, že potřebuje naopak více cizinců, a tak přišla s plánem pozvat pracovníky ze zahraničí mimo Evropskou unii. Ti by mohli v zemi zůstat a pracovat po dobu několika let, aniž by přitom dostali občanská práva.

Nedostatek pracovní síly v Maďarsku není ničím nečekaným - země každý rok ztrácí mladé pracovníky, kteří odcházejí do jiných zemí Evropské unie jako třeba Francie nebo Německa za vyššími platy. Dalším faktorem ovlivňujícím nezaměstnanost je dlouhodobě nízká porodnost.

Ministr hospodářství Mihály Varga proto podpořil požadavky Svazu zaměstnanců a průmyslníků, aby do země přišly stovky tisíc uprchlíků, napsal rakouský list Die Presse. Podle odhadů bude země potřebovat desítky tisíc migrantů, aby snížila nedostatek pracovních sil a odvrátila negativní ekonomické následky.

WP přitom poukazuje na návrh Vargova ministerstva, že zahraniční pracovníci mají být schopni "kulturní integrace". Premiér Viktor Orbán k této problematice loni v září v novinovém komentáři poznamenal, že muslimové vyrostli v jiném náboženském a kulturním prostředí, což je důležitým faktorem, protože Evropa a evropská kultura má kořeny křesťanské.

Gábor Bernáth, odborník z maďarské Akademie věd, poukázal na politikova protichůdná tvrzení, když připomněl jeho loňský výrok "V Maďarsku stále ještě dominuje kultura respektování", přednesený před arabskými investory.

Holly Caseová, profesorka na Brownově univerzitě věnující se dění ve východní Evropě, však tvrdí, že Maďaři ani tuto strategii nepřijmou. "Oni (členové vlády) ví, že Maďaři to tak snadno nepřijmou, uvážíme-li, že vláda postavila svoji legitimitu na upřednostňování rodilých Maďarů a xenofobii, z čehož vyplývá, že každý cizinec vstupující na maďarské území bere pracovní místo rodilému Maďarovi," říká profesorka.

V příštích měsících se rozpor v postojích vlády bude nejspíše ještě prohlubovat, protože ministr hospodářství je připraven prosazovat svůj návrh, zatímco Orbán plánuje v říjnu uspořádat referendum o kvótách.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy