reklama

Trump tvrdě zaútočil na Ginsburgovou, když zapochyboval o její mentální kondici a vyzval ji k rezignaci.Třiaosmdesátiletá Ginsburgová, která je nejstarším členem nejvyšší soudní instance USA, Trumpa v rozhovoru s médii opakovaně kritizovala.

Podle agentury Reuters realitní magnát soudkyni nešetřil. „Soudkyně Ginsburgová z nejvyššího soudu USA všechno zkomplikovala tím, že o mě pronesla velmi hloupý politický komentář," napsal Trump na svém twitteru. „Jste myšlenkově mimo - rezignujte!" dodal.

Ginsburgová tento týden stanici CNN řekla, že má obavy z budoucnosti země, pokud se Trump stane prezidentem. Také ho nazvala lhářem, který mění své názory podle toho, jak se mu to hodí. „Říká, co mu zrovna přijde na mysl. Má velké ego," řekla. Pozastavila se i nad tím, že Trump dosud nepředložil veřejnosti své daňové přiznání.

Pokud se Trump nastěhuje do Bílého domu, soudkyně se podle svých slov raději odstěhuje na Nový Záland. „Nedovedu si představit, jak to tady bude vypadat. Nedokážu si představit, co se s naší zemí stane, pokud prezidentem bude Donald Trump," řekla v rozhovoru pro list The New York Times.

Podle Trumpa je nemístné, aby nejvyšší soudci zasahovali do politické kampaně. Deníku The New York Times řekl, že soudkyně podle něj pošlapala čest soudu, za což by se svým kolegům měla omluvit.

Ginsburgová se dosud k Trumpovu komentáři nevyjádřila, již se jí ale zastal vermontský senátor Bernie Sanders, který s Hillary Clintonovou soupeřil o demokratickou prezidentskou nominaci. "Nevěřím ničemu, co vzejde z jeho úst," řekl na Trumpovu adresu Sanders, který v úterý Clintonovou v jejím tažení do Bílého domu podpořil. Podle Sanderse řekla Ginsburgová o realitním magnátovi pravdu.