Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI čelí tvrdé kritice: Shromažďuje snímky očních duhovek

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) bez jakékoli kontroly a veřejné debaty shromažďuje snímky očních duhovek zadržených.

Upozornil na to Americký svaz občanských svobod (ACLU) s tím, že pořizování snímků začalo v roce 2013 jako pilotní projekt. Nyní je v databázi zhruba 430.000 skenů.

Duhovka je díky své struktuře jedinečná pro každého člověka, podobně jako otisk prstu. Sejmutí skenu trvá zlomek vteřiny.

Do projektu, jehož cílem je ověřit nové možnosti budoucí identifikace, se zapojily úřady států Texas, Missouri a Kalifornie. Portál The Verge s odkazem na dokumenty, které získal, uvedl, že v průměru bylo na počátku letošního roku jen v Kalifornii odebráno 189 skenů denně.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy