reklama

Funkcí ji večer pověřila královna Alžběta II. Mayová nahradila Davida Camerona, který odstoupil, poté co se Britové rozhodli v červnovém referendu pro odchod z EU. Mayová bude mít za hlavní úkol uskutečnit co nejméně bolestivý odchod Británie z EU a dohodnout s evropskými partnery nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. Tato jednání budou složitá a potrvají asi dva roky. Půjde v nich i o další osud občanů z jiných zemí EU, kteří žijí v Británii, a Britů žijících jinde v unii.

Mayová v prvním projevu před sídlem ministerských předsedů na Downing Street řekla, že hodlá vést vládu ve stejném duchu jako Cameron. Více se ale chce zaměřit na sociální otázky a spravedlnost pro všechny občany.

V prvé řadě nová britská premiérka jmenuje nový kabinet, k čemuž podle agentury Reuters přistoupí brzy po svém jmenování. Podle deníku The Guardian premiérka přitom zohlední, kdo byl z dosavadních ministrů pro brexit a kdo proti němu. Také chce mít ve vládě více žen, což podle listu může ohrozit některé Cameronovy "staré chráněnce".

Původně se očekávalo, že nový premiér se ujme funkce až na podzim. Dosavadní ministryně vnitra Mayová se totiž o předsednictví Konzervativní strany a tím i o premiérský post ucházela spolu s náměstkyní ministryně energetiky Andreou Leadsomovou. Výsledek vnitrostranických voleb měl být znám v září. Leadsomová se ale v pondělí překvapivě ze souboje stáhla a Mayová zvítězila bez dalšího boje.