Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlová loď Charles de Gaulle se opět zapojí do bojů proti IS

Charles de Gaulle (R91), francouzská letadlová loď s jaderným pohonem. Je jedinou lodí své třídy.
Charles de Gaulle (R91), francouzská letadlová loď s jaderným pohonem. Je jedinou lodí své třídy.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francie na podzim znovu nasadí do boje s radikály z hnutí Islámský stát letadlovou loď Charles de Gaulle. Oznámil to francouzský prezident François Hollande.

O plánovaných krocích hovořil Hollande ve středu, den před výročím pádu Bastily. Dnes se ve Francii koná tradiční vojenská přehlídka. "Musíme zaútočit a zničit ty, kteří nás ohrožují", uvedl Hollande. O útocích z loňského listopadu, ke kterým v Paříži došlo a za kterými stál Islámský stát, bylo podle něj "rozhodnuto" v syrském městě Rakka a iráckém Mosulu, což jsou dvě bašty islamistů.

Při útocích loni v lednu tři islamističtí ozbrojenci postříleli 17 lidí včetně členů redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo. V listopadu pak útočníci na několika místech v Paříži usmrtili 130 osob. Francie je součástí koalice vedené Spojenými státy, která proti islamistům v Iráku a Sýrii podniká letecké údery.

Témata:  Islámský stát Francie loď Charles de Gaulle

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy