Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci mají trik, jak nepřijít o řidičák. Na internetu se rozjel velký byznys

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - V Polsku se na internetu rozjel obchod s trestnými body za dopravní přestupky. Polští řidiči je prodávají cizincům, kteří na oplátku poskytnou své osobní údaje. Zájem mají hlavně Ukrajinci.

"Majitel auta se tak lacino může zbavit problému. Za jeden bod se platí od 20 do 30 zlotých (asi 120 po 180 Kč)," napsal deník Rzeczpospolita.

Dotyčný polský motorista pak předstoupí před dopravní inspekci či před policisty s údaji o zahraničním řidiči, na jehož bedra přesune vinu. Postih cizince je pro úřady v praxi krajně obtížný.

Zájem pramení ze skutečnosti, že až dvě třetiny polských řidičů příliš nedodržují rychlostní omezení, což je taky hlavní důvod, proč loni 32.000 Poláků přišlo o řidičské oprávnění.

Na popularitě získává další trik, kterým si lze pomoci i po odebrání řidičáku. Stačí zajet na Ukrajinu a zaplatit tam ekvivalent 12.000 až 20.000 korun za ukrajinský řidičský průkaz. Na polském úřadu pak na základě ukrajinského dokladu dostane polský řidičák. Právníci ale varují. Za uvedení falešných údajů totiž hrozí až osm let za mřížemi.

Témata:  Polsko řidiči Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy