Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson je novým britským ministrem zahraničí. Británie se stala šaškem, píšou tamní média

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britská média se neshodnou v hodnocení Borise Johnsona jako nového ministra zahraničí Spojeného království. List Daily Telegraph je na jeho straně, naopak bulvár ho kritizuje a zesměšňuje.

"Jmenovat Borise byl vynikající nápad. Věří v brexit, ale je proevropský, chce přísnější kontrolu migrace, ale je pro přistěhovalectví," napsal The Daily Telegraph.

Zcela v jiném rozměru vidí Johnsona list Daily Mirror. Ten na titulní stránce otiskl nezapomenutelnou fotografii, na které Johnson sedí zavěšený v postroji na laně a mává dvěma britskými vlajkami. Snímek vznikl před letní olympiádou v roce 2012 v Londýně a politikovi se tehdy při klouzání lano zaseklo a zůstal viset ve vzduchu. Fotku doplňuje titulek: "Milý světe, promiň."

Zdroj: YouTube

"O uplynulé noci, kdy nová premiérka Theresa Mayová jmenovala Borise Johnsona ministrem zahraničí, se Británie stala šaškem," napsal Daily Mirror. Deník dodal, že rozhodnutí Mayové na twitteru vyvolalo nejen bujaré veselí, ale i projevy čirého zoufalství. Připomněl také některé kontroverzní Johnsonovy výroky, například ty, kdy o černoších hovořil jako o mouřeníncích s melounovým úsměvem, anebo když mluvil o protibritském zaměření amerického prezidenta Baracka Obamy, protože je keňského původu.

Německá novinářka Laura Schneiderová z Deutsche Welle na twitteru napsala, že v německé televizi propukl moderátor ve smích, když se dozvěděl o Johnsonově jmenování.

Na Johnsona se zaměřila také americká média, která zveřejnila seznam diplomatických přešlapů, které ve veřejném životě Johnson učinil. Agentura Reuters například zmínila, že Johnson vyhrál básnickou soutěž, jejímž smyslem bylo urazit tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Bruselský korespondent televize ZDF zase připomněl, že v unijní metropoli je Johnson nenáviděn.

Témata:  Velká Británie EU Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy