Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi neberou brexit vážně, myslí si, že se jich netýká. Americký novinář ale varuje...

Erik Best, americký novinář v ČR
Erik Best, americký novinář v ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Ve středu došlo k výměně britského premiéra, Davida Camerona vystřídala jeho stranická kolegyně Theresa Mayová. Šéf české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) jí pogratuloval v krátkém vyjádření. Jak ale poukazuje americký novinář a komentátor Erik Best poukazuje, že Česko by mělo brexit začít brát vážně.

Sobotka Mayové už ve středu pogratuloval. „Česká vláda vítá, že se tímto krokem zkrátilo období vládní nejistoty, které trvalo od výsledku britského referenda o setrvání Velké Británie v EU. Věřím, že nová předsedkyně britské vlády v dohledné době oficiálně oznámí odchod Velké Británie z EU, a budeme tak moci zahájit věcná jednání. Čeká nás mnoho práce, protože je třeba dohodnout jak podmínky odchodu Velké Británie z EU, tak i budoucí nové nastavení vztahu mezi Brity a EU," uvedl premiér.

Připomněl také, že Británie je dlouhodobě blízkým partnerem České republiky-. „Pojí nás společná historie, vzájemný obchod, demokratické hodnoty a také zájem na prosazování lidských práv. Věříme, že spolupráce mezi našimi zeměmi i mezi EU a Británií bude i nadále pokračovat nejen v oblasti ekonomické, ale i bezpečnostní. Přeji paní premiérce Mayové mnoho sil v nové roli a pevně věřím, že svou zemi odpovědně provede nelehkým obdobím spojeným s brexitem," dodal.

Jeho slov se ve svém pravidelném komentáři na serveru Final Word chytil i americký komentátor. „Na tom, co Sobotka napsal, není nic problematického. Horší už to je s včerejším vystoupením Sobotkova tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy v České televizi. Prouza stojí v čele pracovní skupiny pro brexit, která by měla do konce září představit návrh strategie pro vyjednávání o odchodu Británie z EU," vysvětluje, kde spočívá kámen úrazu.

Prouza se podle něj ukvapil, když  prohlásil, že „řada bank aktivních ve Velké Británii přijde o tzv. evropský pas a bude se muset přesunout na kontinent". Best naopak varuje, že s ohledem na brexit se jedná o jednu z nejcitlivějších otázek, která bude předmětem právní analýzy a vyjednávání. „Prouza už ale představil jasnou pozici, aniž by o tom vláda hlasovala. Sobotka by měl od svých státních úředníků vyžadovat stejně odpovědný přístup k brexitu, jaký očekává od Theresy Mayové," má jasno Best.

Témata:  Tomáš Prouza Bohuslav Sobotka Erik Best

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy