Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od začátku roku zemřelo 3700 uprchlíků. Ze Středozemního moře se stává masový hrob

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Berlín - Za prvních šest měsíců roku 2016 zemřelo na útěku z vlasti za lepším životem celkem 3694 uprchlíků. Nejvíce jich přišlo o život při pokusu překonat Středozemní moře.

2905 běženců zahynulo během pokusu přeplout Středozemní moře směrem do Evropy, sdělil ředitel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) William Swing. Podle něj se počet obětí mezi běženci oproti stejnému období loni zvýšil téměř o pětinu.

Vůbec nejnebezpečnějším místem je pro uprchlíky moře mezi severní Afrikou a Itálií, kde se od ledna do června utopilo více než 2500 lidí. Podle Swinga navíc může počet mrtvých do konce roku ještě výrazně vzrůst, protože v létě se na cestu vydává mnohem více migrantů.

Podle údajů IOM dorazilo od začátku roku do Itálie, Řecka, na Kypr a do Španělska po moři přes 238.000 migrantů. Loni za prvního půl roku proniklo na evropskou půdu touto cestou přes Středozemní moře přes 146.000 lidí, za celý rok to pak ale bylo přes milion migrantů.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy