Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První kroky Mayové ukazují na tvrdé časy po brexitu

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Premiérka Theresa Mayová myslí odchod Spojeného království z EU vážně a břímě tohoto úkolu naložila na bedra zastánců brexitu. Napsala to dnes ve svých komentářích britská a další média, například americká CNN. Složení nové brtiské vlády se nelíbí šéfovi europarlamentu.

Mayová podle médií neztrácí čas, neboť hned po převzetí moci ve středu jmenovala za ministra zahraničí někdejšího starostu Londýna Borise Johnsona, ministrem pro vyjednávání odchodu z EU Davida Davise a ministrem pro zahraniční obchod Liama Foxe. Ti všichni se přitom před referendem vyslovovali pro vystoupení z unie.

The Daily Telegraph cituje konzervativní poslance a euroskeptiky, podle nichž je počínání Mayové důkazem jejího dřívějšího slibu, že "brexit znamená brexit". Deník Financial Times považuje oznámení prvních ministrů za začátek radikální přestavby vlády pro éru brexitu a také za signál, že břímě odchodu z EU ponesou zastánci vystoupení.

Financial Times se věnuje také výměně na ministerstvu financí, kdy zastánce unijního členství George Osbornea nahradil dosavadní ministr zahraničí Philip Hammond. Ten byl podle deníku technokratickým šéfem diplomacie a nyní bude fiskálním jestřábem.

List The Guardian míní, že zatímco první premiérský projev Mayové měl známky smířlivosti a středových postojů, jmenování ministrů naopak ukazuje na směřování vlády doprava.

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz dnes ostře kritizoval složení vznikající britské vlády. Je podle něj sestavována hlavně v zájmu udržení jednoty Konzervativní strany, ne s ohledem na budoucnost Británie. "Spojené království musí rozbít začarovaný kruh, který má přímé dopady na zbytek Evropy," řekl Schulz, jehož citovala agentura AFP.

V úterý, kdy už bylo jisté, že se Mayová stane premiérkou, Schulz vyzval Mayovou, aby Británie začala o vystoupení z EU jednat po skončení léta. Cílem je podle něj, aby se jednalo bez zahořklosti a Británie byla považována spíše za milovaného příbuzného odcházejícího z domova, než za zrazujícího odpadlíka.

Mayová aktualizovala svůj profil na Twitteru a už žádné zprávy ostatních nově neodebírá. "Je to vůdkyně, nyní nikoho nesleduje," okomentovala aktualizaci televize ITV.

Ověřený twitterový účet @theresa_may upřesňuje, že patří ministerské předsedkyni a předsedkyni vládní Konzervativní strany. Upozorňuje také na to, že tweety Mayové jsou podepsané iniciálami TM.

Díky nynější popularitě Mayové se lidé při hledání jejího twitteru často dostávají na účet Teresy Mayové, která se označuje za modelku. Teresa, tedy bez písmene H ve jméně, je známá především z kontroverzního klipu Smack My Bitch Up britské skupiny The Prodigy, kde představovala striptérku.

Témata:  Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.