Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr pro brexit oznámil, kdy Británie opustí Unii. Do pár měsíců to nebude

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr pro brexit David Davis oznámil, že článek 50 lisabonské smlouvy bude aktivovýn ke konci roku 2016. Pokud tedy vše půjde hladce, Spojené království opustí unii v prosinci 2018.

"Celý proces by měl být dokončen tak, aby článek 50 mohl být spuštěn před koncem letošního roku nebo na začátku roku příštího," napsal Davis na portálu ConservativeHome. Text článku byl původně zveřejněn už v pondělí, server ho dnes ale opětovně vydal, neboť ve středu se z řadového poslance Davise stal přední člen kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Do prosince 2018 pak očekává formální odluku od unie. V roce 2020 před parlamentními volbami budou podle něj konzervativci schopni ukázat voličům první úspěchy hospodářství, které bude zaměřeno na globální obchodování.

K otázce přístupu na jednotný unijní trh Davis uvedl, že by bylo ideální, kdyby Británie pokračovala s unií v bezcelním obchodování. "Jakmile evropské země zjistí, že se ve věci kontroly našich hranic nechystáme ustoupit, budou chtít jednat podle svých vlastních zájmů," předpokládá Davis.

Unijní představitelé nicméně prohlašují, že Londýn si může přístup na jednotný trh udržet jen pokud bude souhlasit s jeho čtyřmi pilíři, a to svobodou pohybu lidí, služeb, zboží a kapitálu.

Témata:  Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy