reklama

David Card v roce 1990 provedl studii, ve které zkoumal dopady takzvaného „Mariel boatlift“, tedy události, kdy kvůli krizi na Kubě ze země v roce 1980 do Spojených států uprchly stovky tisíc Kubánců, na mzdy v Miami. Tato studie byla podle služby Google Scholar celkem citována 1452krát.

„Tato studie ukazuje, že příliv imigrantů z Marielu v podstatě neměl žádný efekt na mzdy méně školených nekubánských pracovníků,“ zní závěr Cardovy studie. Profesor George Borjas, ekonom z Harvardovy univerzity, ale nyní svou vlastní studií, která již byla schválena jeho kolegy a bude vydána v témže deníku, v jakém vyšla i původní studie, tyto výsledky zpochybňuje.

Zdůrazňuje, že imigranti z Kuby byli převážně lidé, kteří nedostudovali střední školu. Do stejné kategorie podle něj spadala čtvrtina pracovní síly v Miami, přesto ale jejich situaci nikdo nezkoumal. Právě jim podle Borjase mzda výrazně poklesla.

Ve své studii pak uvádí další fakta, která původní studii zpochybňují. Upozorňuje tak, že Cardovou studií nelze argumentovat při obhajobě imigrace, jelikož se tato studie nezakládá na řádně vedeném výzkumu.