Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou se lidé bát jezdit do zahraničí? Fakta jsou jasné, upozorňuje deník

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn/Paříž – Včera ve francouzském Nise došlo k brutálnímu teroristickému útoku, který si vyžádal přes 80 obětí na životech. Již nyní se spekuluje o tom, jak velký dopad bude tento útok mít na turismus. Na toto téma se zaměřil i britský deník The Telegraph.

Cíl byl pečlivě vybrán

Deník podotýká, že ačkoliv zatím konkrétní detaily ohledně obětí včerejšího teroristického útoku v Nise nejsou známy, zřejmě se bude jednat jak o místní obyvatele, tak i o mnoho zahraničních turistů.

„Šlo o pečlivě vybraný cíl – slavnosti na Den dobytí Bastilly jsou národní oslavou svobody, které přitahují turisty z celého světa. Pachatel tak mohl chtít udeřit proti francouzskému pocitu svobody a demokracie, ale mohl také spoléhat na to, že zároveň zabije hodně nevinných obětí z dalších zemí, čímž přitáhne pozornost mezinárodních médií,“ vysvětluje.

Cílem také podle deníku nejspíše byla francouzská ekonomika, jelikož po tomto útoku zcela jistě utrpí francouzský turistický sektor. Anglická promenáda, na které k útoku došlo, patří mezi oblíbená turistická místa.

Další z mnoha útoků

Deník připomíná, že během posledních 18 měsíců došlo k celé řadě podobných teroristických útoků, přičemž téměř všechny se soustředily buď na přepravní infrastrukturu, nebo na místa a události, které přitahují velké množství turistů.

„Je pravda, že hromadná střelba ve Spojených státech byla většinou cílená na místní obyvatele a že hrůzy v Paříži se minulý rok v listopadu také soustředily spíše na místní cíle a události. Ale během masakru v Bataclanu několik turistů zemřelo a od té doby proběhly také letos v březnu brutální bombové útoky na bruselském letišti a v metru a minulý měsíc také útoky na letiště v Istanbulu,“ podotýká.

Připomíná také teroristické útoky minulý rok v Bankoku, Tunisku a pokus o teroristický útok třemi sebevražednými atentátníky v egyptském Luxoru, který se ale tamějším bezpečnostním složkám podařilo překazit.

„Jak moc velké starosti bychom si měli dělat? Nejdříve je důležité, abychom věci dali do kontextu. Rozhodně jde o strašlivý a brutální sled událostí, který vede k vystřízlivění. Ale útoky na turisty mají dlouhou historii,“ vysvětluje deník.

Terorismus nás nezastaví

Připomíná například rok 1993 a bombové útoky v blízkosti egyptského muzea v Káhiře, zastřelení 62 lidí, z toho 58 turistů, v luxorském Dér el-Bahrí v roce 1997 a dvojitý bombový útok na turistický noční klub v Bali, při kterém v roce 2002 zemřelo 202 lidí. „A ten seznam pokračuje,“ zdůrazňuje.

„Asi si říkáte, že takový seznam vám zrovna klid nepřinese. Ale celkový počet turistů a cestovatelů, kteří byli teroristy zabiti – méně než 500 za posledních 30 let – je jen malým zlomkem těch bilionů lidí, kteří v tomto období cestovali bezpečně.“

„Upřímně řečeno, dnes je riziko toho, že se stanete obětí teroristického útoku, asi stejně velké v Londýně, Manchesteru nebo Glasgow, jako je při cestě do většiny jiných částí světa. Samozřejmě jsou některá místa, kde je v současnosti hrozba tak velká, že by bylo hloupé riskovat a jezdit tam,“ uvádí dále deník a vysvětluje, že v takových případech jsou ale o tomto nebezpečí lidé informováni příslušnými úřady.

Na závěr dodává, že útoky na turisty jsou velmi brutální, ale efektivní strategií, která zajišťuje velkou mediální pozornost i ekonomické a politické škody. „Teroristé si tohle uvědomují. A zdá se, že toho zneužívají čím dál tím více. Ale historie nám říká, že ačkoliv určitě mohou způsobit okamžité zděšení a obrovské utrpení pro jednotlivce, naši touhu vyrazit ven a vidět svět neporazí,“ uzavírá.

Témata:  Francie turistika

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy