Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S poslankyní Coxovou se loučily tisíce Britů. Byla zastřelena týden před brexitem +VIDEO

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Tisíce lidí se dnes přišly rozloučit s britskou poslankyní Jo Coxovou, kterou zastřelil útočník v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Samotný pohřeb pak rodina uspořádala v úzkém kruhu bez veřejnosti.

Smuteční kolona do Batley, rodného města Coxové, jela za potlesku lidí, kteří přišli vzdát zavražděné poslankyni úctu. Mnozí lidé na vůz s rakví házeli květiny. V městečku Heckmondwike, kde Coxová vyrůstala, kladli žáci místní základní školy před pohřební kolonu bílé růže.

Zdroj: YouTube

Rodina poslankyně uvedla, že je dojatá láskou a podporou, které jí ostatní vyjadřují. Vdovec Brendan Cox na twitteru v reakci na čtvrteční útoky v jihofrancouzské Nice napsal, že jeho manželka by odmítla odpovědět na nenávist další nenávistí.

Coxovou napadl vrah v jejím volebním okrsku 16. června, tedy jen týden před referendem, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU. Po Coxové, která obhajovala členství v unii, vrah nejprve třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Během útoku podle svědků vykřikl Britain First (Británie především).

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.