Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je znepokojeno událostmi v Turecku. Při první příležitosti chtějí poslat ruské občany do vlasti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: may9.ru

Moskva - Kreml je vážně znepokojen událostmi v Turecku, kde se konal pokus o vojenský převrat. Dal proto ruským úřadům pokyn, aby při nejbližší příležitosti pomohly ruským občanům vrátit se z této země do vlasti.

Dmitrij Peskov na tiskové konferenci v noci na dnešek prohlásil, že prezident Vladimir Putin je průběžně informován o vývoji v Turecku. Události se odehrávají příliš rychle, než aby bylo možné se zorientovat, co se děje, nicméně Rusko je vývojem znepokojeno a přeje si, aby se Turecko vrátilo na cestu stability a pořádku, a to zákonným způsobem, poznamenal Peskov.

Bez ohledu na to, kdo je nyní v Turecku u moci, má zodpovědnost za zajištění bezpečnosti ruských občanů, zdůraznil mluvčí Kremlu.

Mezi Moskvou a Ankarou panovalo v posledních měsících napětí poté, co loni v listopadu Turci poblíž turecko-syrských hranic sestřelili ruské letadlo. Obnovu pošramocených vztahů umožnil až minulý měsíc omluvný dopis prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Témata:  Rusko Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy