Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté se radovali nad masakrem v Nice, twitter okamžitě zakročil

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

Paříž - Sociální síť Twitter si vysloužila pochvalu, když rychle stáhla příspěvky islámistů oslavujících čtvrteční útok ve francouzském Nice.

Twitter je přitom často terčem kritiky, podle níž poskytuje platformu pro násilnou propagandu. Také pro Facebook a další sociální sítě znamenala vlna násilností během posledních několika měsíců značné výzvy.

Pokud jde o útok v Nice, vyskytlo se na twitteru nejméně 50 účtů, které opěvovaly útočníkův čin. Všechny používaly v arabštině hashtag Nice, uvedla soukromá skupina Projekt proti terorismu (CEP), která monitoruje a hlásí extremistický obsah na síti.

Twitter, který druhdy zastával puristický přístup ke svobodě slova, po teroru v Paříži a Bruselu přijal mnohem přísnější postoj a v případě útoku v Nice zareagoval podstatně rychleji. Vstupy glorifikující masakr v Nice smazal během několika minut, uvedl CEP v prohlášení. "Bylo to poprvé, co twitter reagoval tak účinně."

Sociální sítě se potýkají se zásadním dilematem, co jsou obrazové záznamy sdílené s cílem glorifikovat násilí a co sdílejí oběti dokumentující, co se děje.

Internetové společnosti neustále aktualizují podmínky svých služeb, aby ustavily jasnější - a v řadě případů přísnější - pravidla toho, jaký obsah je přípustný.

To ovšem islamistické extremisty nezastavilo - a také oni aktualizovali způsoby a taktiky, které používají pro opěvování útoků online. Někteří stoupenci Islámského státu (IS) tak například používali globální hashtag pro připomínku a odsouzení útoku v Nice, jako: #PrayForNice (modleme se za Nice), #NiceAttack (útok v Nice) a #Nice, aby se jejich oslavné příspěvky dostaly k širšímu počtu uživatelů.

Témata:  X (dříve Twitter) teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy