Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo šokovaly nové informace o znásilňování v Kolíně nad Rýnem

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem – Německé úřady a soudy se stále ještě zabývají případy sexuálních útoků ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Státní vyšetřovací výbor vyslechl příběhy několika znásilněných žen, jeden však členy komise velmi šokoval.

Mluvčí tamní pirátské strany Simone Brandová potvrdila serveru The Local, že nejméně jedna ze žen (18), která byla v tu noc znásilněna, po činu otěhotněla. Žena si prý není úplně jistá, jestli otěhotněla právě o silvestrovské noci při znásilnění.

Nakonec se prý ale rozhodla jít na potrat, důvodem prý byla právě nejistota, zda otcem není násilník, který ji zneužil. „Zjistila, že je těhotná, ale nebyla si jistý, že se to stalo této noci," řekl mluvčí Brandové Jnes Ballerstädt pro list The Local.

Frauke Mahrová z Kolínské lobby pro mladé ženy řekla výboru, že příběh ženy, který si vyslechli, byl šokem pro všechny přítomné. Až dosud totiž ostatní ženy hlásily, že do nich muži násilně pronikali pouze prsty, což je podle německého práva také klasifikováno jako znásilnění. Ale tohle byl první známý případ, kdy muž donutil ženu k pohlavnímu styku.

„Zástupci všech politických stran v místnosti byli ohromeni, protože je to něco nového," řekl mluvčí Ballerstädt. Řekl, že proto, že příběh ženy byl nyní zveřejněn až nyní před výborem, nebylo možné mluvit s policií nebo lékařem oné ženy, který by potvrdil, co se stalo. Neexistuje prý ani žádný policejní záznam, protože to žena nenahlásila.

Důkazy, které nemocnice od žen získaly, jsou je anonymní a s obětí mohou být spojeny pouze v případě, že vše ohlásila na policii. Mahrová dodala, že její organizace zdokumentovala nejméně jeden další případ, kdy byla žen tímto způsobem znásilněna.

Dívka se podle výpovědi o silvestrovské noci oddělila od skupiny přátel, když ji dav odtlačil jiným směrem. Pak ji měla obklopit skupina mužů, která ji vláčela sem a tam, až skončila na zemi, kde ji jeden z mužů zalehl. Nedaleko ní prý na zemi ležela další žena.

V tu chvíli ale zasáhl policista, díky tomu násilník utekl. Dívka se nejprve dostala domů, pak se ale rozhodla, že zajde do nemocnice. Ani ona, ani druhá dívka ležící na zemi však znásilnění nenahlásily. „Je to směs studu, strachu a nejistoty, co brání ženám v tom, aby to nahlásily," řekla Mahrová.

Existují studie, podle kterých většina znásilnění vůbec není nahlášena. Policie v Německu se tak dozví v průměru asi o pěti procentech těchto činů.

Útoky, které se odehrály během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem, nahlásily stovky žen, které se staly oběťmi krádeží, sexuálního obtěžování nebo znásilnění. Později se ukázalo, že policie měla v noci ve službě málo policistů, kteří situaci nedokázali zvládnout.

Ženy také uvedly, že mnozí útočníci měli „severoafrický nebo arabský původ", což vedlo k obavám o bezpečnost v souvislosti s uprchlickou krizí a integrací nově příchozích do společnosti.

Mahrová dodala, že 18-letá oběť byla vděčná za důstojníka, který jí pomohl, ale zároveň si stěžovala, že na místě nebyl dostatek policistů. „Pevně doufám, že policejní zájem o ochranu žen a dívek nebude po skončení vyšetřování prudce neklesne," dodala. Postupem policie už se totiž zabývá vyšetřovací komise.

Témata:  Německo znásilnění policie Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy